Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen

De trainees die deelnemen aan onze opleiding Kweekvijver krijgen de nodige theorie voor hun kiezen. Ze brengen die kennis in de praktijk bij echte projecten. Begin oktober zijn 7 trainees begonnen aan de opleiding. De komende tijd volgen we 2 van hen: Annely en Jeroen. “Mijn hoofd zat na de eerste week buiten volledig vol. De indrukken die je opdoet, de theoretische stof die je toepast en het was ook nog eens slecht weer. Ga ik dit écht volhouden, vroeg ik mijzelf serieus af.” De theorie in de praktijk brengen, dat is waar de trainees, en dus ook Annely, vanaf het begin voor zijn gegaan. Wennen was het, maar wat is Annely nu op haar plek.

De eerste maanden van het traject leerden de trainees veel van de vakdocenten. Vaak was dit binnen op 1 van de trainingslocaties van Bomenbanen: in Linschoten of in Ridderkerk. Gelukkig voor de buitenmensen, en dát zijn de trainees, werd de theorie ook buiten uitgelegd. Daar, onder en bij de bomen, waar zij zich het meest op hun gemak voelen. Half januari waren ze voldoende theoretisch onderlegd om hun kennis in de praktijk te brengen, in een gesimuleerd project.

Fysieke inspanning

“Tuurlijk is het fysiek ook wel zwaar. Je bent hele dagen buiten, in weer en wind. En je brengt de dagen grotendeels alleen door. Daar moet je je wel prettig bij voelen. Ik ben van nature een einzelgänger, ik vind het heerlijk om buiten én alleen te zijn. Het fysieke zit ’m met name in het vasthouden van de toughbook. Niet eens in het afleggen van de afstanden buiten, want dat is niet zo’n probleem.” Op de toughbook registeren de boominspecteurs de gegevens van de bomen. Hoewel het ding niet groter is dan een gemiddelde iPad, weegt het wel zwaarder. “Ik ben in mijn armen echt wel een stuk sterker geworden, zelfs mijn man valt het op!”

Verantwoordelijk

Ook geestelijk doet het wat met de mens. Er is voldoende tijd om na te denken. “Ik voelde mij ontzettend verantwoordelijk. Als ik nu vergeet om dood hout te registeren en het valt straks op een auto of – nog erger – op iemand, dan is het wel mijn schuld. Dat dacht ik. Gelukkig kan ik het nu wat meer naast mij neerleggen. Ik geef een advies. Het is aan de opdrachtgever om hier iets mee te doen. Daar ben ik mij nu wel meer van bewust.”

De trainees zijn half maart afgestudeerd. Via Bomenbanen gaan ze daarna als boominspecteur aan de slag bij De Boominspecteurs. “Het blijft leren, ook als ik straks klaar ben met de opleiding. Ik heb er zin in om in het echt aan de slag te gaan. Dat er echt consequenties aan de door jou gemaakte keuzes hangen. Uiteraard hebben we nog veel hulplijnen die we kunnen inschakelen. Het is een uitdaging waar ik naar uitkijk.”, vertelt Annely.

Terug naar het overzicht