Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen

De trainees die deelnemen aan onze opleiding Kweekvijver krijgen de nodige theorie voor hun kiezen. Ze brengen die kennis in de praktijk bij echte projecten. Begin oktober zijn 7 trainees begonnen aan de opleiding. De komende tijd volgen we 2 van hen: Annely en Jeroen. “Regen, sneeuw, hagel en harde wind. Ja, we hebben echt alle weertypen wel gehad. Het was een hele beproeving.” Na zo’n 3 maanden theorie was het half januari zover: het geleerde toepassen in de praktijk. En dat is voor de trainees, en dus ook voor Jeroen, wel even wennen.

De eerste maanden van het traject leerden de trainees veel van de vakdocenten. Vaak was dit binnen op 1 van de trainingslocaties van Bomenbanen: in Linschoten of in Ridderkerk. Gelukkig voor de buitenmensen, en dát zijn de trainees, werd de theorie ook buiten uitgelegd, daar, onder en bij de bomen waar zij zich het meest op hun gemak voelen. Half januari waren ze voldoende theoretisch onderlegd om hun kennis in de praktijk te brengen, in een gesimuleerd project.

“In de boeken lees je veel over de bomen en wordt er een verwachting geschept over hoe iets eruit moet zien. Maar in de praktijk ziet het er altijd weer anders uit. Buiten leer je pas echt anders te kijken naar bomen. En vooral leer je keuzes te maken én deze goed te onderbouwen, want dat is misschien wel het belangrijkste.”

Alleen zijn

De groep trainees heeft de eerste maanden intensief met elkaar opgetrokken. Nu inventariseren de trainees buiten ieder zo’n 1.000 bomen, alleen. En dat is wel even wennen. “Het is fijn om onder de mensen te zijn. Ik zoek mijn collega’s ook op. We praten even bij over het project en eten een broodje samen. Maar ook de contacten met omwonenden zijn over het algemeen prettig. Meestal zijn het erg betrokken omwonenden, maar soms ook roepen ze maar wat door beperkte kennis: “Alle dikke bomen moeten weg”. Zo hebben veel mensen hun eigen idee, hoe de invulling (bomen) van een groenstrook eruit zou moeten zien.”

Voor het echie

De bomen die de trainees inventariseren, zijn al eerder door professionals geïnventariseerd. Zo kunnen de trainees nog volop leren. Na de inventarisatie controleren ze zo’n 100 bomen van elkaar. “Erg leerzaam. Want zo leer je van jezelf en van elkaar. Het is ook goed dat een collega jouw werk naloopt. Op den duur word je ook een beetje bomenblind”, vertelt Jeroen. De trainees zijn half maart afgestudeerd. Via Bomenbanen gaan ze daarna als boominspecteur aan de slag bij De Boominspecteurs. “Tuurlijk zal dit spannend zijn. Maar ik heb er ook ontzettend veel zin in. De meeste bomen zijn geen probleem, het gaat om die ene aparte die je niet veel tegenkomt. Wat ga je daarmee doen? Dat zijn spannende momenten.”

Terug naar het overzicht