Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen
Professional, detachering, bomenvak

Jochem is Boswachter in Rotterdam, wat doet een boswachter precies? ”Als boswachter ben ik gastheer voor de Rotterdammers en zorg ik voor het groen en de dieren in hun stad”. Dagelijks rijdt Jochem met zijn Boswachterscaddy met zwaailicht (dan is hij goed zichtbaar) door het Kralingse Bos en samen met zijn collega-boswachters en dierenverzorgers houden ze de natuur in het oog. Een middagje op pad met boswachter Jochem in Rotterdam.

Jochem heeft in 2018 zijn bachelor Bos en Natuurbeheer in Velp gehaald, en het was tijd voor zijn eerste baan. Duidelijk is dat hij in het groen aan de slag wil en ook dat hij graag met mensen in contact staat. Tijdens zijn studie start Jochem als gids wandelingen in de natuur, waarbij de aandacht ligt op eetbare wilde planten voor zowel medicinaal als culinair gebruik. En aangezien Jochem uit de omgeving van Rotterdam komt, is dat waar Bomenbanen op zoek gaat naar een leuke job. Jochem start als Medewerker beheer en uitvoering in het team van Mart van Zijl, en zet zo zijn eerste stappen op weg naar zijn droombaan, boswachter bij de gemeente Rotterdam. In mei 2019 is het zover!

Heemtuin – Haviksnest - Kadaverbaas

“We gaan vandaag een rondje Kralingse Bos doen, dan zie je vanzelf wat ik allemaal doe als boswachter”, zegt Jochem. Het is een prachtige zomerdag en het is duidelijk dat dit prachtige stukje natuur voor veel Rotterdammers en ook voor toeristen een mooie plek is om te recreëren. Jochem rijdt met open raam in heel rustig tempo door het park. Regelmatig stopt hij en maakt een praatje met bezoekers van het bos. “Ik groet alle bezoekers en kijk ondertussen of er ongeregeldheden of bijzonderheden zijn. Zo zie je soms fietsers op wandelpaden, die kun je dan de juiste weg wijzen. We willen graag iedereen de juiste ruimte geven om te wandelen, sporten, fietsen, of gewoon lekker op het gras te liggen genieten."

We rijden naar de Heemtuin, waar Theo en Leo het beheer hebben. Theo geeft graag een rondleiding en vertelt alles over het onderhoud van de tuin, en duidelijk is hoe trots deze mannen zijn op hun dagelijkse werkomgeving. We zien Bob de waterschildpad heerlijk zitten zonnen op een boomstam in het water met op de achtergrond de skyline van Rotterdam.

Na de heemtuin rijden we naar de herten, het is voedertijd. Jochem begroet de dierenverzorgers en stemt nog wat werkzaamheden met ze af. “Ik ben sinds kort kadaverbaas in Rotterdam geworden, wat betekent dat ik word gebeld als er een dood dier is gevonden in de stad. Samen met de dierenverzorgers schouwen we ter plekke de situatie en doen wat nodig is om de kadavers te ruimen”.

Soms is dat een bijzonder dier, zoals laatst een Tasmaanse Duivel (wat een Boommarter bleek te zijn) die dood bij het Maritiem Museum werd gevonden. Jochem vertelt dat hij later dit jaar ook een jachtopleiding gaat doen, want ook dat is een onderdeel van het werk en noodzakelijk om te zorgen dat het dierenbestand gezond blijft in conditie en aantallen. Op mijn vraag of hij dat niet moeilijk vindt om dieren te doden is zijn reactie “ik zie dat als nodig om voor zowel de mensen als de dieren de beste leefomgeving te behouden en dan moet je doen wat nodig is”.

Het voeren van de herten heeft veel belangstelling en de dierenverzorgers vertellen dat er dit jaar weer veel jonge dieren zijn geboren. Ze kijken vol trots naar de herten en vertellen hoe belangrijk het is dat bezoekers de dieren niet voeren. “Straks in de herfst gaan de mannetjes elkaar weer uitdagen, de bronstijd die de opmaat is voor het verdelen van de vrouwtjes en het territorium”. En als je de grote geweien ziet die een aantal van de mannetjesherten hebben, kan het er pittig aan toe gaan.

“We gaan nog even naar het haviksnest, al zijn de vogels inmiddels al uitgevlogen”, zegt Jochem. Eerst nog even een praatje met de vogelfotograaf die op zoek is naar een sperwernest, en Jochem vertelt dat hij ze die ochtend nog heeft gehoord. Onderweg komen we verdwaalde bezoekers tegen die in hun zoektocht naar het EK voor paardensport van de weg zijn geraakt. Jochem legt uit hoe ze moeten rijden om hun doel te bereiken, en wenst ze een fijne dag.

Jammer genoeg komt er zo een einde aan een mooie prachtige middag in het Kralingse Bos. Ik neem afscheid van Jochem en weet één ding zeker. Deze man is als boswachter gastheer in hart en nieren met een warm hart voor zijn stad en hun bewoners, of ze nu mensen of dieren zijn.

Wil jij ook met de boswachter op pad? Dit najaar starten er rondleidingen en neemt Jochem je mee om zijn stad aan jou te laten zien. Meld je aan via excursie boswachter

 

Terug naar het overzicht