Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen

Foto: Rens Plaschek

De trainees die deelnemen aan onze opleiding Kweekvijver krijgen de nodige theorie voor hun kiezen. Ze brengen die kennis in de praktijk bij echte projecten. Begin januari zijn 8 trainees begonnen aan de opleiding. De komende tijd volgen we 4 van hen in hun opleiding tot Data Inspecteur Bomen: Björn, Rosanne, Leen en Michiel. Deze keer Rosanne.


Ik leef!

“Ik wilde graag buiten zijn. De regen voelen op mijn hoofd, de wind door mijn haren en het zonnetje op mijn gezicht. Mijn zintuigen gebruiken, voelen dat ik leef! Dat gevoel ben ik kwijt geraakt toen ik als zelfstandig grafisch vormgeefster werkte. Zat ik daar achter mijn bureau logo’s en huisstijlen uit te werken. Mijn creativiteit kon ik niet meer kwijt.” De Kweekvijver is voor Rosanne een meer dan logische keuze.

Grafisch vormgever en bomen? “Achteraf gezien speelde groen en natuur een belangrijke rol tijdens mijn studie Grafisch Vormgeving aan de Kunstacademie in Arnhem. Ik maakte veel kaarten. Zo heb ik voor een studieopdracht een kaart gemaakt over de mineralen die te vinden zijn in de Arnhemse bodem. Ik zocht de mineralen uit en ik heb zelfs de kaart van Arnhem overgetrokken. Nu weet ik dat daar gewoon tools voor zijn”, lacht Rosanne. Ze heeft wandelroutes gemaakt waarin de mineralen een positieve bijdrage leveren aan bepaalde gemoedstoestanden.

Zoektocht

Rosanne wil altijd precies weten hoe het zit. Ze heeft verschillende bijbanen gehad. In de horeca voor de sociale contacten, maar ze werkte ook bij de Onkruidenier. “Dat is een soort kunstenaarscollectief. In hun werk transformeren ze bestaande alledaagse handelingen, zoals classificeren, cultiveren, bereiden en consumeren van planten, in zintuigelijke narratieven. Ik heb ontzettend veel van deze jongens geleerd en dankzij hen heb ik de creativiteit in de natuur gevonden. Zij weten ontzettend veel van planten. Dankzij hun weet ik nu dat duizendknoop ook eetbaar is. Dat gevoel van alles willen weten, dat kreeg ik op een gegeven moment met bomen. Ik wilde weten welke boomsoort het was en wat de kenmerken zijn. Maar om er zelf met een boekje op uit te gaan…”

Leergierig

Tijdens de kweekvijver leren de trainees alle kenmerken van zo’n 200 boomsoorten. De winter- en de zomerkenmerken. “Ik had natuurlijk een achterstand ten opzichte van iemand die wel een groene achtergrond heeft. Een maand voordat de opleiding startte, ben ik begonnen met het leren van de Latijnse namen. Het was best pittig maar ik had zo mijn ezelsbruggetjes, ik koppelde karaktereigenschappen aan de boom. Ik kwam er ook achter dat ik eigenlijk niet zo veel wist, ik wist niet eens dat er zoveel verschillende beuken en eiken bestonden...”, vertelt Rosanne lachend. Het vele leren heeft zijn vruchten afgeworpen, bij de eerste sortimentstest scoorde ze 100%, geen enkele fout!

En hoe zit het met de creativiteit? Kan ze die goed kwijt? “Ik heb het idee dat ik in dit vakgebied creatiever kan zijn dan in de grafische vormgeving. Tijdens de studie leer je een eigen identiteit te ontwikkelen. Maar zodra ik werkte voor een opdrachtgever verdween dat helemaal voor mijn gevoel. Tijdens de studie vind ik steeds meer mijzelf terug, heel erg fijn!”

Terug naar het overzicht