Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen

Foto: Docent Wouter wijst het dode hout in de boom aan 

“Eric, welke soort is dit?” Ergens in een woonwijk in Harmelen hebben de trainees van de Kweekvijver in tweetallen zo’n 25 bomen opgenomen. Naast boomsoort keken ze onder meer ook naar de conditie van de boom. Nu loopt de groep samen met docent Wouter de bomen na. “En hoe is de conditie?”, vraagt Wouter aan de trainees. “Ik had slecht”, geeft Michiel als antwoord.

4 dagen per week leren de trainees de kneepjes van het vak Data Inspecteur Bomen van verschillende docenten. De vijfde dag is voor zelfstudie. Hoe ziet een lesdag eruit? Het varieert van presentaties over sortiment en ziekten en aantastingen tot een praktische cursus snoeien van bomen. En natuurlijk naar buiten. Dat is waar het daadwerkelijk gebeurt.

Snoeien

“De conditie van deze boom is onvoldoende. Deze soort es is gevoelig voor takbreuk”, legt Wouter uit. “Moet je dan niet preventief gaan snoeien?” vraagt Eric. “De populieren in ons land kunnen ook gevoelig zijn voor takbreuk maar ga je ze dan allemaal preventief snoeien? Nee, dan doen we ook niet. Dus bij deze es ook niet.”

Mooi verhaal?

“Wat voor een boom is dit Michiel?” Een volgende boom. “Een hemelboom. Maar waarom? Ik kan er eigenlijk geen mooi verhaal van maken”, antwoordt hij lachend. Onder de hemelboom, want Michiel had het wel degelijk goed, legt Wouter uit hoe je in de winter dood hout kunt opsporen. “Waar zit het dode hout precies?”, vraagt Ilse. Tja, de trainees hebben nog niet het geoefende oog dat docent Wouter wel heeft. “Je ziet dat de kleuren van het dode hout anders zijn. Deze takken zijn het afgelopen jaar niet uitgelopen”, legt Wouter uit. Gelukkig duurt de Kweekvijver tot de zomer en hebben de trainees nog voldoende tijd om de kneepjes van het vak te leren.

Terug naar het overzicht