Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen

De trainees die deelnemen aan onze opleiding Kweekvijver krijgen de nodige theorie voor hun kiezen. Ze brengen die kennis in de praktijk bij echte projecten. Begin januari zijn 8 trainees begonnen aan de opleiding. De komende tijd volgen we 4 van hen in hun opleiding tot Data Inspecteur Bomen: Björn, Rosanne, Leen en Michiel. Deze keer Michiel.

Bomen of bedienen?

Voor deze keuze stond Michiel vorig jaar. Hij sloot zijn studie Bos- en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit af met een empirisch onderzoek naar de belevingswaarde van straatbomen. “De opleiding was erg theoretisch. Ik kwam erachter dat ik de praktijk miste. Voor het onderzoek, voor mijn scriptie, ben ik de Wageningse wijken ingegaan om enquêtes af te nemen. De data heb ik geanalyseerd. Ik kwam erachter dat natuur, en voornamelijk straatbomen, een grote en belangrijke rol spelen in het leven van mensen.” Hij miste het om praktisch bezig te zijn. Een bijbaan bij verschillende restaurants bood die praktische tegenhanger van zijn opleiding. Maar zag Michiel zijn toekomst in de horeca? Word het bomen of bedienen? “Bomen! De liefde voor bomen is echt gegroeid dankzij het schrijven van mijn scriptie.” Via, via werd Michiel gewezen op de Kweekvijver. “Lang hoefde ik er niet over na te denken. Het is namelijk exact wat ik graag wil en doe: een beroep dat focust op straatbomen en een deels praktijkgerichte uitvoering heeft. Een uitgelezen kans om mezelf te mengen in de bomenwereld.”

Kweekvijver

Tijdens de Kweekvijver worden theorie en praktijk goed afgewisseld. De eerste maanden van het traject leren de trainees veel van de vakdocenten. Gelukkig voor de buitenmensen, en dát zijn de trainees, wordt de theorie ook buiten uitgelegd, daar, onder en bij de bomen waar zij zich het meest op hun gemak voelen. Na een paar maanden zijn ze voldoende theoretisch onderlegd om hun kennis in de praktijk te brengen, in een gesimuleerd project.

Hoe kijkt Michiel terug op de eerste periode? “Vanaf dag één bevalt het erg goed. Direct word je het vakgebied ingeworpen. Maar daardoor heb je na enkele weken al veel kennis opgebouwd. Zoals het herkennen van honderden bomen! Wat me ook erg bevalt is het plaatsen van bomen in een bepaalde context. Zo leren we ook over de impact die wetgeving heeft op boombeheer, hoe je rekening houdt met verschillende groeiplaatsfactoren en hoe je je data op de juiste manier verwerkt.”

Juiste keuze

“De docenten, die normaal als vakspecialisten werkzaam zijn, beschikken echt over een enorm veel kennis. Zij brengen dit op een fenomenale wijze op ons over. Zij zijn echt een groot voorbeeld, ik waardeer ze in hun benaderingen, werkwijze en liefde voor het vak. De opleiding is vakkundig samengesteld, waarbij naar mijn mening de focus ligt op het in stand houden en verbeteren van het boombeheer in Nederland. Ik heb écht de juiste keuze gemaakt. Elke dag vertrek ik met veel plezier van huis. Ik hunker naar meer kennis en ervaring. Zodat ik straks van toegevoegde waarde kan zijn voor dit mooie vakgebied.”

Terug naar het overzicht