Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Updates over de Kweekvijver of de laatste informatie over BomenCampus. Gave vacatures of tijdelijke opdrachten. Gave ervaringsverhalen van onze trainees of medewerkers. Of gewoon mooie ontwikkelingen die we met je willen delen. Je vindt het allemaal hier: in het laatste nieuws.

Bomenbanen
Bomenbanen

Chrisje, Eric, Johannes, Leen, Michiel en Rosanne zijn in januari 2020 gestart met hun Kweekvijver avontuur. Sommigen met een vooropleiding in het groen, anderen zonder groenkennis, als zij-instromers vanuit bijvoorbeeld de horeca. Eén ding hebben alle trainees gemeen: de ambitie om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling in het bomenvak. En daarin zijn deze zes enthousiastelingen uitstekend geslaagd! Op 28 mei 2020 hebben we samen de opleiding afgesloten met een hapje, drankje en een persoonlijk woordje van hun docenten. De trainees zijn klaar om aan de slag te gaan als Data Inspecteur Bomen!

Vierde editie
Dit was inmiddels de vierde editie van de Kweekvijver, een initiatief dat Bomenbanen in 2016 is gestart. Het doel? Enthousiaste bomenliefhebbers opleiden voor het werken met bomen in het stedelijk gebied. De opleiding bestaat uit verschillende vakken als sortiment, ziekten en aantastingen, wetgeving, flora en fauna en GIS en databeheer. En natuurlijk worden alle opgedane kennis en vaardigheden uitgebreid in de praktijk toegepast. De trainees worden opgeleid tot Data Inspecteur Bomen en nemen aansluitend deel aan het DIB-examen dat door het Norminstituut Bomen wordt afgenomen. Het opleiden gebeurt met ervaren collega’s uit het werkveld. Dit keer viel de eer te beurt aan Duco van Duijn, Simen Brunia, Susanne Driessen, Wouter Peeters en Erik Koppelaar.

Véél kennis, véél vormen
De ontwikkeling van kennis en vaardigheden kent vele vormen. Denk aan het maken van presentaties voor de collega-trainees, waarin je deelt hoe jij 200 bomen herkent aan winter- en zomerkenmerken. Of onder leiding van Simen rondstruinen in Hilversum, Soest en Velp waar heel veel mooie bomen te vinden zijn en je alles over ziekten en aantastingen kunt ontdekken. Het gebruik van Gis en data is onlosmakelijk verbonden met het werken als inspecteur en Duco neemt de trainees mee in het leren werken met een digitale kaart. Flora en fauna en de Omgevingswet zijn voor Susanne gesneden koek. Zij daagt de trainees uit om in hun woonomgeving op zoek te gaan naar de lesstofkennis en deze in een opdracht aan te tonen. De opleiding is modulair opgebouwd en na iedere module neemt Erik de trainees de maat met een takkentoets, een oefengebied inspecteren en het maken van online toetsen.

De passie groeit
Het blijft indrukwekkend om te zien hoe de passie voor het bomenvak groeit en trainees zich steeds meer bewust worden van alles wat je over bomen kunt leren. Het Coronavirus heeft ook ons pad gekruist, gelukkig kon de opleiding doorgaan. Via Teams konden de klassikale lessen vanuit huis doorgang vinden. Eerder dan normaal is gestart met het praktijkdeel, want gelukkig is het individuele buitenwerk in Coronatijd niet gestopt. Met inachtneming van alle RIVM-maatregelen hebben de trainees de maanden goed doorstaan.

Wij zijn trots!
Wij van Bomenbanen zijn trots op deze zes nieuwe Data Inspecteurs Bomen, die op 2 juni zijn gestart met werken bij De Boominspecteurs. Nu gaan zij een jaar lang vlieguren maken en veel, heel veel bomen inspecteren om zo hun kennis van bomen in het stedelijk gebied te blijven ontwikkelen.

Wil ook jij werken aan je persoonlijke groei in bomen? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op, samen zorgen we dat het werkt!

Terug naar het overzicht